mONtON.sk Dotyk života !
28. január 2003 (28. december 2002)
Toto prináša ŽIVOT SÁM
Dnes je ,
rosarium
Galéria 2003.
Reload
Back

Toto je jedna z najfantastickejších fotografii na svete, ktorá kedy existovala. Podarilo sa ju zachytiť istému americkému fotoreportérovi počas operácie, keď sa lekari pokúšali vykonať operáciu chrbtice na 23. týždňovom plode vo vnútri maternice. Fotoreportér vtedy ešte netušil, že to bude jedna z najdôležitejších fotiek jeho života, veď účelom jeho prítomnosti pri operácii bola iba dokumentácia operácie chrbtice vo vnútri maternice.
Kym Paul Harris robil fotografie o procese operácie, zvečnil aj moment, keď bábätko vystrčilo svoju malú ručičku a chytilo ruku jeho operujúceho lekára. Tato fotka sa objavila vo väčšine svetových novín a v Írsku sa stala "najsilnejšou vlajkou" bojujúcich proti legalizácii interrupcie.
Tá maličká ruka, ktorej obrázok obletel svet, patrí Samuelovi Alexanderovi, ktorý sa narodil 28. decembra 2002 (v čase operácie bol sotva 5 mesiacov v brušku maminky).
Keď sa nad tým vážnejšie zamyslíme, pochopíme, že život naozaj visí len na vlásku. Lekari boli presvedčení, že mimo maternice by neboli dokázali udržať chlapčeka pri živote, preto bolo nevýhnutné uskutočniť zákrok, bez ktorého by bol maličký umrel, vo vnútri maternice. Maternicu zašili, aby sa bábätko normálne vyvíjalo ďalej.
Aj preto je táto fotka považovaná za jednu z najdôležitejších lekárských fotografii súčasnosti. Je pravdepodobné, že Samuel Alexander Arms si raz podá ruku s profesorom Dr. Brunnerom - tentokrát už mimo maternice.

Dotyk života